De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Lastige breuksplitsing

Bij het werpen met drie dobbelstenen is me duidelijk dat om negen punten te halen er 25 manieren zijn en om tien punten te halen er 27 manieren zijn. P(9) is dus kleiner dan P(10): P(9)=25/216 en P(10)=27/216. Dat is allemaal in theorie zo.
Hoe zou je het verschil tussen P(9) en P(10) experimenteel kunnen vaststellen, uiteraard zodanig dat het verschil opgemerkt kan worden? Hoe vaak moet je de drie dobbelstenen dan gooien?

Antwoord

Beste Jan,

Ik weet niet of je bekend bent met de programmeertaal Java, maar ik heb een programmaatje geschreven dat het gooien met 3 dobbelstenen simuleert. Je kunt zelf ingeven hoe vaak je de simulatie wil laten plaatsvinden, en als het gewenst aantal keren gegooid is geeft ie weer hoeveel keer de som 9 óf 10 (óf iets anders) voorkwam.

Ik zal je het programma hieronder neerzetten, maar je moet wel beschikken over het programma Java, en de zogeheten tio-bibliotheek, voor meer informatie hierover (en hier kun je Java ook downloaden) zie bijvoorbeeld deze pagina.

Programmacode in webpagina om programma te runnen moet je eerst de tekst kopiëren en plakken in bijvoorbeeld Kladblok, en daarna opslaan als sim.java (let op! zorg ervoor dat je 'm niet als "tekstdocumenten (*.txt)" opslaat, maar als "alle bestanden").

Dan moet je 'm compileren via javac sim.java (dit gaat alleen als je 't programma via bovenstaande link hebt geïnstalleerd en de instructies bij FAQ hebt opgevolgd) en vervolgens runnen via java sim.

Ik kwam het volgende uit, na 10, 100, 1000 en 10 000 keer gooien:

q13247img1.gif

Als iets niet lukt kun je altijd reageren,

Davy.


Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Breuksplitsen
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:19-5-2024